Koolmonoxide is een stof waar we in principe allemaal mee te maken kunnen krijgen. Het vervelende van deze stof is bovendien dat het ontzettend gevaarlijk kan zijn. Ieder jaar opnieuw vinden er namelijk 11 sterfgevallen plaats door koolmonoxide. Eigenlijk is het een soort gas dat vrij komt wanneer gas onvolledig verbrandt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de cv-ketel niet goed wordt onderhouden. Maar hoe ontstaat het dan precies en is hoe kun je koolmonoxide herkennen? Is het ook te voorkomen? In deze blog kom je er alles over te weten zodat je koolmonoxide op een effectieve wijze kunt voorkomen!
Waar komt koolmonoxide eigenlijk vandaan
Zoals we hierboven al vertelden ontstaat koolmonoxide doordat gas niet volledig verbrandt. Koolmonoxide heeft de scheikundige code CO en wordt gezien als een zeer giftige stof. De onvolledige verbranding van gas gebeurt overigens niet vanzelf. Dat komt namelijk doordat er bij de verbranding een tekort is aan zuurstof. Je zou dus kunnen stellen dat er eigenlijk te weinig verse lucht is. Er zijn echter nog meer redenen waardoor CO kan ontstaan. Bijvoorbeeld omdat de brander in de cv-ketel kapot is of dermate vervuild dat deze niet helemaal meer goed werkt. Het kan dus bijvoorbeeld al erg gevaarlijk zijn voor mensen om de cv-ketel op een verkeerde plaats te zetten waar te weinig frisse lucht is. Koolmonoxide wordt eigenlijk nog gevaarlijker doordat de stof niet te herkennen is. Het heeft namelijk geen kleur én geen geur. Je komt er dus meestal pas achter wanneer je de stof binnen krijgt. Het probleem is echter dat je behoorlijk snel buiten bewustzijn kunt raken wanneer je het inademt.
Kun je het op een andere manier herkennen?
Maar is er dan helemaal geen enkele manier waarop je koolmonoxide kunt herkennen voordat je buiten bewustzijn raakt? Gelukkig zijn er wel enkele symptomen die je zowel bij jezelf als bij andere kunt herkennen. De eerste verschijnselen die op het inademende van de giftige stof kunnen wijzen zijn symptomen die je vaak ook bij griep tegenkomt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Er kunnen ook braakneigingen ontstaan. Vervolgens raak je verward en gaat de hartslag flink omhoog. Dat komt omdat je te weinig zuurstof binnenkrijgt. Dit zuurstoftekort ontstaat omdat koolmonoxide sneller is dan zuurstof en in plaats van zuurstof wordt opgenomen door het lichaam. Hoe meer koolmonoxide je binnen krijgt, hoe heftiger de klachten zullen zijn. Wanneer je bovenstaande symptomen niet herkent en nog meer koolmonoxide binnen krijgt, treedt er bewusteloosheid of zelfs coma op. Dit kan uiteindelijk leiden tot blijvende hersenschade of zelfs de dood. Het is dus van belang om de genoemde symptomen in een vroeg stadium te leren herkennen.
Voorkom koolmonoxide!
Gelukkig zijn er wel wat handige manieren om te voorkomen dat er überhaupt koolmonoxide vrij komt in je huis of op kantoor. Daarvoor zijn er bepaalde dingen waar je extra goed op moet letten. Het eerste hebben we al een aantal keer genoemd: de cv-ketel. Controleer deze regelmatig als je weet waar je op moet letten. Anders is het wellicht verstandiger om dit door een vakman te laten doen. Met regelmatig doelen we overigens op eens per jaar. Dat geldt trouwens ook voor de schoorsteen en het rookkanaal, aangezien die ook meer risico met zich mee brengen. Laat ook deze regelmatig controleren en onderhouden. Onderhoud is sowieso belangrijk als het gaat om bijvoorbeeld de cv-ketel. Daarmee kun je bijvoorbeeld flink wat kosten besparen en komen gebreken ook tijdig aan het licht. Zo worden cv-ketel na verloop van tijd een stuk minder effectief en loopt het vermogen achteruit. Door deze regelmatig te laten controleren en onderhouden, kan een loodgietersbedrijf je precies aangeven wanneer het tijd wordt om aan een nieuwe cv-ketel te denken.