Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: heb je na een heerlijke en lange maaltijd eindelijk alles opgeruimd, blijkt de wasbak vol te staan met water. En het loopt niet meer weg ook! Een probleem natuurlijk want op deze manier kun je namelijk niet meer afwassen en eigenlijk ook de kraan niet meer laten lopen. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om de afvoer weer te ontstoppen. En wanneer je er zelf niet meer uit komt, kun je natuurlijk altijd nog een loodgieter Eindhoven inschakelen om het op te lossen. Maar wat misschien nog wel beter is dan het oplossen van een verstopte afvoer is ervoor zorgen dat het simpelweg niet gebeurt. Natuurlijk is het nooit helemaal te voorkomen, maar door goed op te letten kun je de kans wel nihil maken. Maar waar moet je dan eigenlijk precies op letten? Er zijn op internet tal van tips te vinden en we hebben de allerbeste voor je verzameld zodat je voortaan niet meer zo snel last hebt van een verstopte afvoer.

Vet hoort niet in de afvoer

Hoewel dat heel logisch klinkt, beseft lang niet iedereen dat. Als je al het vet dat in de afvoer terecht komt op één grote hoop zou leggen, schrik je van de gigantische berg vet die dan ontstaat. Natuurlijk zijn er maar weinig mensen die bewust hele pannen met vet door de gootsteen gooien. Toch komt het veelvuldig voor dat er een verstopping ontstaat door het vet dat in de gootsteen terecht komt. Dat komt bijvoorbeeld door het vet dat op borden en in pannen achterblijft na de maaltijd. We spoelen het boven de wasbak af of zetten het direct in de afwasmachine. Daardoor komt vet terecht in de afvoer. Een klein beetje vet is niet direct een heel groot probleem. Het kan zich echter wel gaan hechten aan de afvoer en wanneer er steeds meer vet bij komt, zorgt dat uiteindelijk voor de verstopping waar je zo bang voor bent. Spoel pannen en borden daarom nooit af voordat je deze met een papieren doekje hebt afgeveegd.

Maak een mengsel van soda

Soda is een absolute ‘killer’ van vet. Want hoezeer je bovenstaande tips ook opvolgt, er zal altijd wel een beetje vet in de afvoer terecht komen en zichzelf wellicht ook kunnen hechten. Om dit direct op te lossen kun je soda gebruiken. Meng eenvoudigweg een beetje soda met warm water. Ga daarbij uit van 125 gram soda per liter water. Meng dit goed door elkaar heen en laat het door de gootsteen lopen. Het is wel belangrijk dat je in de uren daarna de kraan niet gebruikt en ook niets anders door de gootsteen gooit. Alleen op die manier kan de soda zijn werk goed doen. Dit middel werkt niet alleen heel goed tegen vet, maar maakt de afvoer sowieso schoon. Verder is het een prima middel tegen nare geurtjes die wel eens door de afvoer komen.

Ook afval is een probleem

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vet niet het enige probleem is in de afvoer. Er zijn nog veel meer dingen waardoor deze verstopt kan raken. Eigenlijk is de afvoer alleen maar geschikt om vloeistoffen door te gooien. Ook broodkruimels of bepaalde pitten, zaden en ander afval mogen eigenlijk niet in de afvoer terecht komen. Jammer genoeg valt bijna niet te voorkomen dat dit wel eens in de wasbak komt. Je kunt er echter wel voor zorgen dat het afval vervolgens niet zomaar met het water mee de afvoer inspoelt. Er zijn namelijk overal zeefjes te koop die je boven het afvoerputje kan leggen. Het vuil wordt tegengehouden en het water loopt gewoon door!

Call Now Button